Onderzoeken

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Ieder jaar worden er ongeveer 300.000 mensen na een hartinfarct, beroerte of andere hart- of vaatziekte in het ziekenhuis opgenomen. En elk jaar overlijden er meer dan 50.000 mensen aan de gevolgen van deze aandoeningen. Dat is een derde van het totaal aantal mensen dat in Nederland overlijdt. In Limburg is de situatie alarmerender dan in de rest van Nederland. Er komen meer hartinfarcten voor dan waar ook in ons land.

De volgende vier langlopende (onderzoeks)projecten staan centraal bij de fondsenwerving:

1. Plotse hartdood: een erfelijke kwestie?

Het onderzoek van het team van Prof. dr. Paul Volders en dr. Rachel ter Bekke spitst zich toe op genetische factoren van plotselinge hartstilstand. Door een 'foutje 'in het DNA kan in sommige, Limburgse families plotselinge hartstilstand optreden. Doel van het onderzoek, ook wel de Worm-studie genoemd, is om risicopatiënten vroegtijdig op te sporen door onderzoek van DNA bij bestaande patiënten en hun familie. Maar van de resultaten zal uiteindelijk niet alleen de Limburgse bevolking profiteren, maar de hele wereld. Meer informatie over dit onderzoek?

2. Vrouwelijke vorm van hartfalen

Het onderzoek van dr. Vanessa van Empel en Prof. dr. Blanche Schroen spitst zich erop toe, waarom specifieke uitingen van hart- en vaatziekten juist bij vrouwen voorkomen. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, terwijl de signalen dat er iets mis is met het hart toch pas laat worden herkend. Om dit te veranderen is onderzoek noodzakelijk om de vrouwelijke vorm van hartfalen eerder te herkennen en zo de behandeling beter af te kunnen stemmen op de behoefte van vrouwen. Meer informatie over dit onderzoek?

3. Hartritmestoornissen

Vanuit het Maastricht UMC+ werkt prof. dr. Harry Crijns aan een onderzoek dat moet leiden naar een remedie tegen boezemfibrilleren, in de volksmond beter bekend als ‘hartritmestoornissen’. Meer informatie over dit onderzoek?

4. Reanimatieonderwijs

Bij een plotselinge hartstilstand is het van groot belang dat omstanders onmiddellijk in kunnen grijpen via reanimatie. De beste plaats om reanimeren aan te leren is de middelbare school, want jong geleerd is oud gedaan. Het project 'reanimatieonderwijs' van Prof. dr. Ton Gorgels zorgt ervoor dat leerlingen van de middelbare scholen in de regio reanimatieonderwijs krijgen. Bovendien krijgen ze informatie over een gezonde leefstijl die hart- en vaatproblemen kan voorkomen. Meer informatie over dit project?

Verder biedt Hart en vaat onderzoekfonds onderzoekers met een project, dat getoetst is door de Adviesraad op wetenschappelijke en/of maatschappelijk relevantie, de kans om via het actieplatform van het fonds crowdfunding te genereren voor hun onderzoeksproject. Voor meer informatie: https://www.actiehartenvaatonderzoekfondslimburg.nl/ 

Onderzoekers die een project willen voordragen kunnen contact met ons opnemen. 

 

Sluit de enquête