Onderzoek

online donerenKlik hier om online te doneren

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Ieder jaar worden er ongeveer 300.000 mensen na een hartinfarct, beroerte of andere hart- of vaatziekte in het ziekenhuis opgenomen. En elk jaar overlijden er meer dan 50.000 mensen aan de gevolgen van deze aandoeningen. Dat is een derde van het totaal aantal mensen dat in Nederland overlijdt. In Limburg, en met name de streek rond Maastricht, is de situatie alarmerender dan in de rest van Nederland. Er komen meer hartinfarcten voor dan waar ook in ons land.

De volgende vier (onderzoeks)projecten staan centraal bij de fondsenwerving:

1. Plotse hartdood: een erfelijke kwestie?:
Het onderzoek van dr. Rachel ter Bekke spitst zich toe op genetische factoren van plotselinge hartstilstand. Door een 'foutje 'in het DNA kan in sommige, Limburgse families plotselinge hartstilstand optreden. Doel van het onderzoek, ook wel de Worm-studie genoemd, is om risicopatiënten vroegtijdig op te sporen door onderzoek van DNA bij bestaande patiënten en hun familie. Maar van de resultaten zal uiteindelijk niet alleen de Limburgse bevolking profiteren, maar de hele wereld. https://www.youtube.com/watch?v=BTVit5_cGjQ

2. Vrouwelijke vorm van hartfalen:

Het onderzoek van dr. Vanessa van Empel en Prof. dr. Blanche Schroen spitst zich erop toe, waarom specifieke uitingen van hart- en vaatziekten juist bij vrouwen voorkomen. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen, terwijl de signalen dat er iets mis is met het hart toch pas laat worden herkend. Om dit te veranderen is onderzoek noodzakelijk om de vrouwelijke vorm van hartfalen eerder te herkennen en zo de behandeling beter af te kunnen stemmen op de behoefte van vrouwen.

3. Reanimatieonderwijs:
Bij een plotselinge hartstilstand is het van groot belang dat omstanders onmiddellijk in kunnen grijpen via reanimatie. De beste plaats om reanimeren aan te leren is de middelbare school, want jong geleerd is oud gedaan. Het project 'reanimatieonderwijs' van Prof. dr. Ton Gorgels zorgt ervoor dat leerlingen van de middelbare scholen in de regio reanimatieonderwijs krijgen. Bovendien krijgen ze informatie over een gezonde leefstijl die hart- en vaatproblemen kan voorkomen.

4. Hartritmestoornissen:
Vanuit het Maastricht UMC+ werkt prof. dr. Harry Crijns aan een onderzoek dat moet leiden naar een remedie tegen boezemfibrilleren, in de volksmond beter bekend als ‘hartritmestoornissen’.
 

 Klik hier om terug te gaan naar het actieplatform.