6 juni 2018

Je risico op een hartinfarct aflezen aan de placenta

Welke vrouwen krijgen vroeg hart- en vaatziekten door vaatschade tijdens de zwangerschap? Dat wil dr. Chahinda Ghossein, assistent Cardiologie Hart+Vaat Centrum, met haar onderzoek voorspellen. Met als doel om te voorkomen dat vrouwen veel te jong ziek worden. Jij kunt haar helpen dit onderzoek mogelijk te maken via de Hartstichting.

Met het onderzoek willen ze het risico op hart- en vaatziekten gaan aflezen aan de placenta. Bij sommige vrouwen kan er zelfs met het blote oog gezien worden dat de placenta niet gezond is en zijn er zelf infarcten in de placenta te zien. Nadat de vrouwen zijn bevallen zoeken we naar voortekenen van slagaderverkalking in de bloedvaten van de placenta. Vervolgens bestuderen we of er schade te vinden is in andere bloedvaten, zoals in de kransslagaders bij het hart. Als er een verband blijkt tussen beginnende slagaderverkalking in de placenta en zieke bloedvaten in de rest van het lichaam, dan kunnen we vrouwen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten snel en simpel opsporen: met één blik door de microscoop. Zij kunnen dan leefstijladvies en medicijnen krijgen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

ChahindaVoor het onderzoek is € 50.000 nodig, elke euro brengt de oplossing dichterbij en de Hartstichting verdubbelt die euro!